Foiling

Windfoilen en wingfoilen zijn dé revolutie in de surfwereld. Deze nieuwe disciplines in de watersport maken gebruik van een speciale lange vin met een vleugelconstructie. Deze vin (de hydrofoil) zorgt voor een opwaartse kracht. Deze techniek is niet nieuw, maar heeft de laatste jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Het grote voordeel van wind- en wingfoilen is, dat je al kan planeren bij weinig wind. Het aantal geschikte surfdagen neemt hierdoor enorm toe.

Windfoilen

Door het gebruik van een windsurfzeil lijkt windfoilen op het eerste gezicht veel op windsurfen. Toch is de sensatie compleet nieuw, omdat je uiteindelijk 40 tot 50cm boven het wateroppervlakte vaart. Hierdoor is de weerstand met het water veel lager en het vaarcomfort veel hoger. De hogere snelheid die hieruit voortkomt, zorgt voor meer vaarwind en meer druk in het zeil. Hierdoor kan je al vanaf een windsnelheid van 8 knopen beginnen met windfoilen.

Wingfoilen

Helemaal nieuw is het fenomeen wingfoilen. Je maakt hierbij gebruik van dezelfde hydrofoil als bij het windfoilen, maar nu in combinatie met een wing. Deze wing is vergelijkbaar met een kite die je direct met de hand controleert. De wing is lichter en veelzijdiger dan een zeil en zorgt bovendien voor opwaartse kracht (lift). Dit stelt je in staat om een kleiner & lichter board gebruiken, waardoor je nog sneller planeert. Wingfoilen geeft een enorm gevoel van vrijheid en heeft een torenhoge fun-factor.

Zelf proberen?

Windfoilen en wingfoilen vraagt enige aanpassing in je techniek t.o.v. windsurfen, doordat de positie en balans anders is. Op een conventioneel surfboard haal je veel stabiliteit uit het contact met het water. Doordat dit contact er niet is als je surft met een hydrofoil, vergt het enige gewenning en concentratie om vlot weg te varen. Goede begeleiding en lessen maken de overstap veel eenvoudiger en leuker. Neem contact op met Jonker Funsports om de kneepjes onder de knie te krijgen! Bel: 0111-461270.

Openingstijden:

Maandag:10:00-17:30
Dinsdag:10:00-17:30
Woensdag:10:00-17:30
Donderdag:10:00-17:30
Vrijdag:10:00-17:30
Zaterdag:10:00-17:00
Zondag:11:00-17:00

Nieuwsbrief: 

Blijf exclusief op de hoogte van alle ins- en outs op het gebied van surf & beachwear bij Jonker Funsports
Naam:
E-mail: